16 July 2016

Spicy, Yay or Nay? : Spicy Korean Noodle

Salam and hi all,

So today, I'd like to make a review of the 'famous' Spicy Korean Noodle! I know that many people have tried this before and I might be somehow 'out-dated'.

To those who have never seen the packaging, it looks like this (look at picture below)

look at the color. nampak pedasss
Some of you mesti pernah dengar tentang halal issues about this product. Tapi setelah ada penjelasan tentang isu halal tersebut, maka timbullah keyakinan untuk mencuba spicy korean noodle ni ( tak ingat tengok kat mana). And before we bought this, kaklong have checked on the ingredients, to check whether there is anything suspicious about the ingredients. So far KakLong kata okay je, so whyy nottt.

So kat mana aku beli noodle ni? I bought this at AEON Shah Alam for RM 24.90 (5 packets) only. Aku rasa, banyak je tempat yang jual Spicy Korean Noodle ni, tapi yang memang ada jual kat all AEON mall outlets and PasarRaya NSK. Sebelum ni pernah jugak cari kat AEON Mid Valley, tapi tak jumpa sebab dah habis. huhu. Kalau tak jumpa jugak, boleh je korang beli kat instagram, but its somehow a bit pricey la and include postage tu menangis jugak poket.

I must say that I can't stand spicy-ness (makanan pedas), so I didn't bother to do the Spicy Korean Noodle Challenge where they eat the noodles without drinking water.

How to prepare the noodle?
Easy. Sama macam korang buat maggi goreng kegemaran tu. Put the noodles into hot boiling water for 4 minutes (kat packaging dia suruh 5 minutes, but yeah takut lembik sangat). Toss it and mix with the hot sauce. Gaul dan makan!

Back to the review. Rasa noodle ni sebenarnya lebih kurang sama je macam Mee Sedap Goreng tu ha. Tapi yang berbeza ialah tahap kepedasan Korean Noodle ni. It was super duper spicy! At first, takdelah rasa pedas sangat pun. But few seconds later, memang pedas namatey lah. Hampir berjurai air mata jantan aku kat situ. Aku makan lebih kurang 5 suap je sebab tak tahan pedas. Air memang bercawan-cawan aku telan. But I must say that it does taste good (I'm gonna 3.5 out of 5).

Nak seronok, ajak kawan makan sama-sama sambik tengok drama korea. hihi

amaran: sesiapa yang perutnya memang tak tahan pedas, sila jangan cuba Korean Noodle ni. Dikhuatiri pada esok harinya anda tido dalam toilet. kuikui

Feel free to share your review too! See you guys on the next post! ciao


15 comments:

  1. nina lagi 'out-dated' la kot sebab sampai sekarang tak merasa lagi hahaha
    teringin nya nak try, tapi malas nak beli :p

    ReplyDelete
  2. Lama dah cari spicy ramen ni. Kat sini susah betul nak jumpa. Plan nak beli online je. Tak sabar nak rasa. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat online pun banyak. biasanya dorang jual rm7 for one packet. so mahal sikit la. nanti share awak punya review tau! =)

      Delete
  3. Tak tahan pedas tapi nak try juga lah hehehe.

    ReplyDelete
  4. kitorang satu family dah makan. mak dgn ayah saya suka :p ni baru je sarapan makan samyang noodles ni tadi haha
    tpi saya takleh tahan pedas so, biasa2 je suka tu xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak ayah hazy tak suka sebab pedas sangat. Tapi adik hazy kemain suka makan.

      Delete
  5. Hazy! I dah makan samyang ni berkali kali okay? Lama lama jadi immune. Haha. Sebenarnya ini nombor 5 atau 3 paling pedas. Ada yang nombor satu. Tapi tak pasti apa nama dia. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dah makan dua tiga kali jugaklah. tapi memang air mata tak berhenti mengalir. Tak tahulah kalau i makan yang nombor 1 pedas tu macam mana nasib i. boleh banjir Malaysia

      Delete
  6. ecah suka gila heeee lidah tahan pedas so benda ni wajib ada dalam stock makanan

    ReplyDelete
  7. I have tried this few times. Sangat sedap eventhough quite spicy. Tapi bila balik Malaysia ni susah betul nak jumpa dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun jarang sangat jumpa sebab bila cari, selalunya dah habis stok !

      Delete
  8. abe nik dari dulu nak cuba tapi susah nak jumpa kat kedai

    ReplyDelete
  9. tak berani try... takut cherry berry...

    ReplyDelete
  10. Tak makan pedas but I will try this. teringin hahaha.

    ReplyDelete

hello.