21 July 2016

SHRMZB : Eid 2016 Part2

Salam and hi all,

So today is the 16th day of Eid. Nothing much, but I had the chance to go for Hari Raya at friends houses on the last Saturday.

Another thing that I looove about Hari Raya besides from duit raya is meeting up my friends and catching up with them. I mean like, I do have lots of classmates sampai I sendiri tak ingat diorang study kat mana. Sorry guys. So masa hari raya ni lah nak jumpa member-member lama korang tu and be Jemahs for asking this and that hokay. Lets tighten the bond =D.

As for me, I rasa raya masa dah besar ni boleh tahan seronok juga. errr. Sebab you can go to friends houses sendiri (can drive on our own). Teringat lagi dulu masa kecik-kecik tak dapat nak beraya sangat sebab rumah kawan quite far and takde orang nak hantar. huhu. And plus, we still got duit raya sebab masih ada title 'belum berkahwin'. So yeay

Sadly, only some of us yang dapat join for this hari raya since friends from UiTM semua ada exam (cries for them). So maybe we can make another konvoi?

girls power! 

these are all members yang sempat beraya bersama . (classmates masa form 3)

Next, I nak share something kat korang. Aren't you excited? muehehe.

Its the DOMINOS PIZZA PROMOTION ! I tak tau la korang suka pizza ke tak, but for those yang suka pizza, better get these ASAP. Buy one free one. Who wouldn't want that. I suka sangat pizza, and I can almost let everything go but not pizzas. But you know pizzas are expensive (cries). Lets make things short, look at the posters below and go to dominos's website for more info.




p/s: promotion ends on 31st July 2016

So i guess, see you guys on the next post! ciao =D

i've got my own pizzas yo

16 July 2016

Spicy, Yay or Nay? : Spicy Korean Noodle

Salam and hi all,

So today, I'd like to make a review of the 'famous' Spicy Korean Noodle! I know that many people have tried this before and I might be somehow 'out-dated'.

To those who have never seen the packaging, it looks like this (look at picture below)

look at the color. nampak pedasss
Some of you mesti pernah dengar tentang halal issues about this product. Tapi setelah ada penjelasan tentang isu halal tersebut, maka timbullah keyakinan untuk mencuba spicy korean noodle ni ( tak ingat tengok kat mana). And before we bought this, kaklong have checked on the ingredients, to check whether there is anything suspicious about the ingredients. So far KakLong kata okay je, so whyy nottt.

So kat mana aku beli noodle ni? I bought this at AEON Shah Alam for RM 24.90 (5 packets) only. Aku rasa, banyak je tempat yang jual Spicy Korean Noodle ni, tapi yang memang ada jual kat all AEON mall outlets and PasarRaya NSK. Sebelum ni pernah jugak cari kat AEON Mid Valley, tapi tak jumpa sebab dah habis. huhu. Kalau tak jumpa jugak, boleh je korang beli kat instagram, but its somehow a bit pricey la and include postage tu menangis jugak poket.

I must say that I can't stand spicy-ness (makanan pedas), so I didn't bother to do the Spicy Korean Noodle Challenge where they eat the noodles without drinking water.

How to prepare the noodle?
Easy. Sama macam korang buat maggi goreng kegemaran tu. Put the noodles into hot boiling water for 4 minutes (kat packaging dia suruh 5 minutes, but yeah takut lembik sangat). Toss it and mix with the hot sauce. Gaul dan makan!

Back to the review. Rasa noodle ni sebenarnya lebih kurang sama je macam Mee Sedap Goreng tu ha. Tapi yang berbeza ialah tahap kepedasan Korean Noodle ni. It was super duper spicy! At first, takdelah rasa pedas sangat pun. But few seconds later, memang pedas namatey lah. Hampir berjurai air mata jantan aku kat situ. Aku makan lebih kurang 5 suap je sebab tak tahan pedas. Air memang bercawan-cawan aku telan. But I must say that it does taste good (I'm gonna 3.5 out of 5).

Nak seronok, ajak kawan makan sama-sama sambik tengok drama korea. hihi

amaran: sesiapa yang perutnya memang tak tahan pedas, sila jangan cuba Korean Noodle ni. Dikhuatiri pada esok harinya anda tido dalam toilet. kuikui

Feel free to share your review too! See you guys on the next post! ciao


15 July 2016

Ramadhan/Syawal Giveaway by Nadia Reza

So I decided to join some Giveaways to support fellow bloggers.

Ramadhan/Syawal Giveaway by Nadia Reza

click on the banner for more ;)

11 July 2016

SHRMZB : Eid 2016

Salam and hi all,

Firstly, I'd like to wish 'SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI' to all of us (muslims). Sorry for the late wish, macam biasalah amik masa sikit nak makan ketupat, rendang, segala jenis kuih-muih, photoshoot raya macam retis, pastu baru teringat kat blog.huhu. Harini dah masuk Raya ke-Enam, tapi chill okay guys. Raya kan sebulan gitu.

Nak mintak maaf sangat-sangat kalau ada buat korang terasa/terkecil hati sepanjang aku berblogging. Maklumlah, manusia tak lari dari kesilapan. Maafkanlah aku pleaseee

Back to our cerita hari raya. Tahun ni kita #Teamrayaselangor jelah nampaknya. Back to kampung (in selangor) on the First Eid, and the went back to our home, since my relatives from my mom's side from Johor beraya di rumah aku. Seronok dapat jumpa relatives semua (jujur, sebab dapat duit raya). Rumah memang penuh dari petang sampai malam.

Alhamdulillah, thank you for all duit raya =). Yep I still got duit raya. Maybe because I look young? just kidding. My relatives memang bagi duit raya as long as ada status 'belum berkahwin' dan 'belum bekerja'.  I am soooo blessed for the duit raya since student macam aku ni memang perlukan sukakan duit. haha

Warna baju raya tahun ni : Turqoise !

belanja selfie sikit! @nurhaziqahhazy 

Menu on Hari Raya
Ketupat (aku yang anyam tau), burasak, Daging masak Dendeng, Ayam masak merah, Sup Tulang. 
Takde masak rendang sebab kitaorang tak berapa suka sangat makan rendang. huhu

Menu ni memang kitaorang masak for every Hari Raya. Few days before raya kitaorang adik beradik semua kena kerah tenaga untuk kupas bawang, gunting cili, potong itu, potong ini. Maklumlah, nak makan bukan sorang, jadi semua kena tolong.

So far, memang seronok la dapat gotong-royong masak untuk hari raya.

But do you know what is the best part of Hari Raya? Of course lah sebab all family members complete! Sejak semua siblings dah besar2 ni, cuti pun dah lain-lain. So, Hari raya jelah satu-satunya masa semua orang cuti (sebab takde yang dah kerja).

How about you guys? why do you think that Hari Raya is a bless?

p/s: jangan lupa bancuh air oren siap2 letak dalam peti ais. Satgi bebudak datang raya dah boleh terus tuang dalam cawan. (tips raya)

04 July 2016

Degree in __________?

Salam and hi all!

Back to the previous post, I did ask you guys about what do you want to know about me, right? Some of you guys dropped a comment on the post, asking about 'What am I doing now, and where'. ( Gosh I'm soo happy that some of you dropped a comment). So, I am currently pursuing my studies for degree level in Microbiology in University of Malaya. Yup , Finalleyh Hazy is living in Keyell !

Living in KL is sooo much fun. especially if you live in UM (lol). The shopping mall is like next to your college that you can go there anytime you want. Plus, kat UM ni polis bantuan takde nak sekat kenderaan keluar masuk pagar. Jadi, kalau nak balik kolej pukul dua tiga pagi pun boleh. ( Tapi aku tak buat benda-benda macam ni gaisss).

So far, aku masih lagi belajar basic in biology which is all first year students in biology department will be taking the same courses as pre-requisites . For the Second year, which will start on the next sem, baru kteorang akan masuk kelas mengikut course sendiri. Nama pun Microbiology, of course lah belajar tentang Microbes, (Small tiny living things that cannot be seen by naked eyes such as viruses and bacterias). huhuhu.

Dugaan paling utama ialah how to handle the microscope. Serious weh aku memang fail bab cari makhluk kecik guna microscope, plus sakit mata sebab lampu terang kat microscope tu. (tolong la doakan hazy punya power kat cermin mata tak naik lagi. sobs)

this is what we have to observe under microscope. hewhew

cuba teka apa nama makhluk ni. haha
Well actually, I don't really know what to tell about the course I am taking right now. Sebab aku pun baru je first year >.<  Kena tunggu second year lah baru kita exposed more to the course yang kita ambil ni. haha.

So anyone interested to study in UM can pm me via email or instagram. huhu.  (p/s: hazy is peramah okay) .

So I guess that's all for today. See ya!