22 June 2016

Its holiday & Beef Lasagna Recipe

Salam and hi all ! been missing me? or not. hahaha

I hope that it is not too late to wish you guys Ramadhan Kareem!

Okaylaaaa, Hazy is soo pemalas that she had only updated her blog thrice for the great 2016. ngeheee. Macam biasa lah, penyakit orang yang dah sambung study memang kejap ada , lamaaaa tak ada. Even so, aku bukak blooger ni tiap-tiap hari tau! just to check on you guys punya posts. ehek. Tapi macam biasalah , tak tinggal comment pun sebab Hazy is soooo lazy. Please pray for Hazy okayh.

Happy 20th, Hazy


Erm. Erm. Birthday kita masa first Ramadhan harituuuu. saja nak cakap. lol


I AM OFFICIALLY ON SEMESTER BREAK!!!

Yeehuuuu. three months of holiday gitchew. So, sempena cuti ni, aku nak bagi korang resepi " Beef Lasagna". Actually dah lamaaa sangat craving nak makan beef lasagna, and cuti ni baru sempat nak buat. Maklumlah, buzy dengan assignments and exam Nak pergi PPUM semata-mata nak makan beef lasagna kat Secret Recipe pun rasa macam tak berbaloi. Sign. So, here we goooo,

Beef Lasagna


1. Bahan-bahan untuk buat inti daging.

sempat snap gambar bahan ini daging je.


* Daging lembu kisar/cincang ( i used daging kisar Ramlee)
* Tomato puree ( 1 tin besar )
* Cendawan butang ( 1 tin dihiris)
* Bawang besar (2 biji dipotong dadu kecil)
* Bawang putih (6-7 ulas dipotong dadu)
* black pepper, garam oregano ( secukup rasa)
* cili kisar ( 5 sudu)

Cara-cara untuk membuat inti daging

1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
tumis bawang dengan bawang putih okayh

2. Masukkan daging kisar.
3. Masukkan tomato puree, cili kisar, garam, black pepper, oregano.
4. Masukkan secawan air masak dan cendawan butang.
5. Tunggu sehingga daging masak dan siap !

2. Bahan-bahan untuk membuat sos putih

* 125g Butter
* 125g Cheddar Cheese
* 600ml susu segar
* 3-4 sudu tepung gandum
* Garam secukup rasa

Sos putih yang dah siap

Cara-cara untuk membuat sos putih

1. Panaskan butter di dalam periuk sehingga cair menggunakan api perlahan.
2. Masukkan susu segar.
3. Masukkan tepung gandum ( bancuh dulu dengan air supaya tak berketul-ketul)
4. Masukkan keju cheddar dan sedikit garam. Siap!


3. Bahan-bahan topping

* Pizza topping cheese (jenama emborg)
* Cheddar cheese

4. Kepingan lasagna jenama San Remo (jenama lain pun boleh) direbus sehingga lebut.

5. Lapiskan bahan-bahan diatas.

 Inti daging > kepingan lasagna> sosputih > Inti daging > kepingan lasagna> sos putih> Inti Daging > Topping Cheese.

6. Bakar dalam oven 25 minit, pada suhu 180 degree celcius.

7. keluarkan dari oven, MAKAN !

Inilah hasil air tangan hazy di dapur. 
p/s: sorry lah gambar tak berapa nak ada sebab seronok sangat masak sampai lupa nak amik gambar >.<


I'll be updating soon ( yakin je aku ni.tengok2 next post on 2017.) So see ya later!


xoxo

9 comments:

  1. happy belated birthday. salam ramadhan. done follow

    ReplyDelete
  2. malas nk buat mcm mana ni TT____TT

    ReplyDelete
  3. Happy belated birthday! Laparni tengok lasagna tu :D

    ReplyDelete
  4. happy belated bday kak hazy! happy sem break too :D
    haritu saya kemain je nk buat lasagna jugak, tapi malas lebih menguasai diri ini, hahaha

    ReplyDelete
  5. rasanya takterlambat lagi nak ucap happy birthday kan. hehehe HAPPY BIRTHDAY HAZY, may ALLAH bless u n happy always please. stay pretty ok.

    nampak sedap sangat la lasagna tu T^T

    ReplyDelete
  6. Happy belated birthday beb! :D

    Haihhh asal la makin tengah puasa ni makin miza pergi hadap makan. Maigaddddd TT___TT

    ReplyDelete

hello.