27 June 2016

Ive been waiting

Salam and hi all,

Firstly, Tajuk memang takde kena mengena dengan post but its compulsory so I bantai jelah apa-apa. Thank you so much to all wishes on my previous post! <3 you guys are so lovelyh la i'm so touched (okay hazy stop buat drama maghrib please). But seriously, thanks a lot!

Raya is on its way. So far, takde lagi buat kuih-muih which is I dont know why the heck did i not start making any. Hahahaha. Based on previous Eid, patutnya sekarang ni paling kurang pun dah ada honey cornflakes dalam balang tau. Maybe effect from previous examination which is i am currently in a state where I-cant-seem-to-remember-anything and all I think about is sleeping. Serious masa lepas lexam tu asal baring je aku tido. huhuhu

Talking about previous examination week and exam papers, Its Super Duper Horrible! I've had 6 papers for 5 days. haaaaa. Rasa tak dia punya seksa tu macam mana? This may be the worst examination ever especially on Principle Of Chemistry. Look guys, I'm not even a chemistry student, why do they not even give us little formula or even values for constant? (rolling eyes). Sekarang ni sis redho je uolls. Whatever it is, Alhamdulillah juga aku dah habis paper awal, so raya ni takyah susah-susah nak study. Kita enjoy!


Next, its about #KLRAYAFEST by @moodrepublic ! Semalam sempat pergi berdua dengan mama (bank bergerak) hihi. There was soooo many people sampai nak jalan, tak nampak lantai. But luckily, aku pergi awal pagi, so takde la teruk sangat dia punya crowd. Cuma bila nak balik tu jelah seksa sikit. Aku pergi naik KTM je senang takde serabut nak cari-parking-redah-jammed.

Motif utama nak pergi klrayafest sebab nak beli Maream Blouse by Rayyan Haya' tapi end up blouse tu tinggal saiz S je. okay sis kecewa gila kot masa tu. Tapi kita beli jugaklah printed shawl dia sebab lawa. huhu. In the end, terjumpa blouse yang berkenan di hati by @theownfai. blouse sangat comfy and in pastel colour! Aku beli sampai dua weh. hahaha.


So here we go, tips kalau nak pergi festival:

1. Pakai kasut yang comfortable (aku pakai kasut sukan je)
2. Takyah pakai make up tebal-tebal (Sebab nanti cair)
3. Utamakan public transport (especially LRT, KTM dan monorel)
4. Poket yang penuh. (boleh saving dua tiga bulan sebelum gi shopping)

Hasil tangkapan. Baju aku dalam plastik jernih tu je

So again, see you guys on next post! ciao xoxo


p/s: please gimme some ideas untuk buat kuih raya kali ni >.< and list out apa yang korang nak tau tentang hazy (Can give me questions too).

22 June 2016

Its holiday & Beef Lasagna Recipe

Salam and hi all ! been missing me? or not. hahaha

I hope that it is not too late to wish you guys Ramadhan Kareem!

Okaylaaaa, Hazy is soo pemalas that she had only updated her blog thrice for the great 2016. ngeheee. Macam biasa lah, penyakit orang yang dah sambung study memang kejap ada , lamaaaa tak ada. Even so, aku bukak blooger ni tiap-tiap hari tau! just to check on you guys punya posts. ehek. Tapi macam biasalah , tak tinggal comment pun sebab Hazy is soooo lazy. Please pray for Hazy okayh.

Happy 20th, Hazy


Erm. Erm. Birthday kita masa first Ramadhan harituuuu. saja nak cakap. lol


I AM OFFICIALLY ON SEMESTER BREAK!!!

Yeehuuuu. three months of holiday gitchew. So, sempena cuti ni, aku nak bagi korang resepi " Beef Lasagna". Actually dah lamaaa sangat craving nak makan beef lasagna, and cuti ni baru sempat nak buat. Maklumlah, buzy dengan assignments and exam Nak pergi PPUM semata-mata nak makan beef lasagna kat Secret Recipe pun rasa macam tak berbaloi. Sign. So, here we goooo,

Beef Lasagna


1. Bahan-bahan untuk buat inti daging.

sempat snap gambar bahan ini daging je.


* Daging lembu kisar/cincang ( i used daging kisar Ramlee)
* Tomato puree ( 1 tin besar )
* Cendawan butang ( 1 tin dihiris)
* Bawang besar (2 biji dipotong dadu kecil)
* Bawang putih (6-7 ulas dipotong dadu)
* black pepper, garam oregano ( secukup rasa)
* cili kisar ( 5 sudu)

Cara-cara untuk membuat inti daging

1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
tumis bawang dengan bawang putih okayh

2. Masukkan daging kisar.
3. Masukkan tomato puree, cili kisar, garam, black pepper, oregano.
4. Masukkan secawan air masak dan cendawan butang.
5. Tunggu sehingga daging masak dan siap !

2. Bahan-bahan untuk membuat sos putih

* 125g Butter
* 125g Cheddar Cheese
* 600ml susu segar
* 3-4 sudu tepung gandum
* Garam secukup rasa

Sos putih yang dah siap

Cara-cara untuk membuat sos putih

1. Panaskan butter di dalam periuk sehingga cair menggunakan api perlahan.
2. Masukkan susu segar.
3. Masukkan tepung gandum ( bancuh dulu dengan air supaya tak berketul-ketul)
4. Masukkan keju cheddar dan sedikit garam. Siap!


3. Bahan-bahan topping

* Pizza topping cheese (jenama emborg)
* Cheddar cheese

4. Kepingan lasagna jenama San Remo (jenama lain pun boleh) direbus sehingga lebut.

5. Lapiskan bahan-bahan diatas.

 Inti daging > kepingan lasagna> sosputih > Inti daging > kepingan lasagna> sos putih> Inti Daging > Topping Cheese.

6. Bakar dalam oven 25 minit, pada suhu 180 degree celcius.

7. keluarkan dari oven, MAKAN !

Inilah hasil air tangan hazy di dapur. 
p/s: sorry lah gambar tak berapa nak ada sebab seronok sangat masak sampai lupa nak amik gambar >.<


I'll be updating soon ( yakin je aku ni.tengok2 next post on 2017.) So see ya later!


xoxo