06 February 2014

Five seconds rule for food?

Asalamualaikum =D

Pernah dengar tak pasal peraturan lima saat bila kita terjatuhkan makanan atas lantai? Atau mungkin tiga saat?

If you drop food on the floor, is it still safe to eat if it doesn't touch the floor more than five seconds?

So the answer is no. Once the food touches the floor, it can be instantly contaminated with bacteria. Walaupun kadang2 korang tengok lantai tu bersih, cantik, dan berkilat , korang takkan tahu betapa banyaknya bakteria berbahaya disitu . Terutamanya kawasan lantai yang korang pijak pakai kasut. just imagine . Binatang peliharaan juga faktor utama yang menyebarkan kuman di atas lantai . Makanan dan lantai yang basah atau moist menyebabkan bakteria membiak dengan senang dan cepat.


Para pengkaji telah mengkaji tentang 'Peraturan Lima Saat' ini dan telah membuat kesimpulan bahawa kebanyakan orang tidak sanggup membuang makanan hanya kerana makanan tersabut jatuh seketika.

Bukan sahaja makanan yang jatuh di atas lantai yang berbahaya, malah makanan yang jatuh dia atas kitchen counter dan juga meja makan juga terdedah kepada bakteria berbahaya.

to be truth, i do apply this 'Five Seconds Rule For Food In My Daily Life'


kesimpulannya, korang janganlah jatuhkan makanan atas lantai atau mana-mana surface pun, supaya makan tersebut tak perlu dibuang =D

p/s: jangan lupa klik nuffnang dekat sidebar ye !

7 comments:

  1. assalamualaikum, bermanfaat sekali sista :)
    kunjungan perdana ,salam kenal ya :) ditunggu link saya dipasang disini :)

    ReplyDelete
  2. teringat dulu kat kedai makan aku jatuhkan garfu dengan peraturan 3 saat aku tak ambik balik hahaha :D

    ReplyDelete
  3. wah bagus..satu info yang baru bg sya.. thanks
    http://sihatrampingtk.blogspot.com/2014/02/kepentingan-tidur.html

    ReplyDelete
  4. wah thankz for the info,,,,kalau betul pun peraturan 5 saat tu,,,tapi kalau dah sepinggan nasi ayam jatuh,,,memang tak kutip,,sorry lerr,,heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha. dah sepinggan jatuh, mana ada org nak amiklah =p

      Delete

hello.